Árpád
-2 °C
4 °C

Amerikai-iráni tárgyalások Irak ügyében

MTI
2007.05.13. 15:06

Az Egyesült Államok kész tárgyalásokat folytatni Iránnal Irak ügyében – erősítette meg egy szóvivő vasárnap, röviddel azután, hogy iráni részről ugyanennek a készségnek adott hangot a teheráni külügyminisztérium szóvivője. Mohammed Ali Hoszeini iráni külügyi szóvivő teheráni közlésére a Kairóban tartózkodó Dick Cheney amerikai alelnök szóvivője reagált. Lea Anna Mc Bride elmondta: az Egyesült Államok korlátozott megbeszélést akar Irakkal, nagyköveti szinten. Részletekbe nem bocsátkozott.

Amerikai illetékesek már tavaly óta többször is javasoltak Irak ügyében tárgyalásokat Iránnal, de az iszlám köztársaság mindig azt hangsúlyozta, hogy az amerikai haderők kivonása az iraki biztonság helyreállításának első feltétele. Hoszeini szokásos vasárnapi sajtókonferenciáján azt mondta: Teherán iraki kérésre egyezett bele az Egyesült Államok által hivatalosan javasolt tárgyalásokba. A tárgyalások időpontját, valamint a küldöttségek szintjét péntekig nyilvánosságra hozzák.

Mivel Teherán és Washington között nincsen diplomáciai kapcsolat 1979 óta, ritkák az iráni-amerikai találkozók. A mostani amerikai javaslat is a teheráni svájci nagykövetségen keresztül érkezett az iráni kormányhoz Hoszeini szerint. Legutóbb a hónap elején az egyiptomi Sarm-es-Sejkben az iraki stabilizációról és újjáépítésről tartott konferencián találkozott ugyan egymással Manusehr Mottaki iráni és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, de tartalmi megbeszélésre nem került közöttük sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?