Judit
3 °C
7 °C

Beiktatták Kelet-Timor második elnökét

MTI
2007.05.20. 12:26

Letette a hivatali esküt vasárnap a Nobel-békedíjas José Ramos-Horta, Kelet-Timor második elnöke. Beszédében Ramos-Horta "békét és egységet" ígért az erőszak dúlta, szegény délkelet-ázsiai országnak. Az új elnök a törvényhozásban, Francisco "Lu-Olo" Guterres parlamenti elnök előtt tette le a hivatali esküt, aki ellenfele volt az elnökválasztáson. A szertartáson jelen volt Hassan Wirajuda indonéz és Luís Amado portugál külügyminiszter.

Ramos-Horta a karizmatikus Xanana Gusmao helyére lép; ő az első elnök, akit közvetlen szavazással választottak meg. Az egykori portugál gyarmatot, majd indonéz tartományt, amely 2002 májusában lett független, az elmúlt évben erőszakos cselekmények egész sora rázta meg, aminek következtében külföldi erők közbelépésére volt szükség, részben ENSZ-megbízatással.

Vasárnap rendőrök és ENSZ-békefenntartók könnygázzal oszlattak fel egymással összecsapó rivális csoportokat a fővárosban, Diliben. Mintegy hetven embert vettek őrizetbe. A jelek szerint az aznap beiktatott elnök hívei csaptak össze a parlamentben többségben lévő Független Kelet-Timor Forradalmi Frontja híveivel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?