Jolán
2 °C
4 °C

Beindult a kereskedés a két Korea között

MTI
2007.05.20. 15:25
Több mint fél évszázad után első alkalommal dél-koreai vizekre érkezett vasárnap egy észak-koreai teherszállító hajó. Az 1850 tonnás észak-koreai hajó, 27 fős legénységgel a fedélzetén a félsziget délkeleti részén fekvő Puszan kikötőváros közelében horgonyzott le, hogy a dél-koreai tengeri hatóságok átvizsgálják - közölte a parti őrség illetékese. Az 1950 és 1953 közötti koreai háború óta először kereskedelmi céllal Dél-Koreába induló észak-koreai hajó várhatóan hétfőn fog kikötni.

A teherhajó a jövőben Puszan és az észak-koreai Radzsin kikötő között fog árut szállítani havonta háromszor. Előzőleg csütörtökön a két Korea kísérleti jelleggel vonatokat indított a két ország közötti, négy kilométer széles demilitarizált zónán keresztül. A két ország között technikailag továbbra is hadiállapot áll fenn, mivel a koreai háborút soha nem zárták le békeszerződéssel. Szöul és Phenjan kapcsolatában azonban enyhülést hozott a 2000-ben tartott csúcstalálkozó, illetve az idén februárban született megállapodás az észak-koreai atomprogram felszámolására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?