Szilárda
-4 °C
2 °C

Az Egyesült Államok az iraki felkelőkkel tárgyalhat

MTI
2007.05.24. 06:54

Az Egyesült Államok tárgyalásokat kezdeményezhet az iraki felkelőkkel - jelentette szerda este a CNN. A hírtelevízió egy névtelenséget kérő washingtoni kormányzati forrásra hivatkozva közölte: az "új diplomáciai és katonai stratégia" keretében - amelyet várhatóan a hónap végéig jóváhagynak - az amerikaiak igyekezni fognak megkeresni azokat a csoportokat, amelyekkel a hatalommegosztásról, a tűzszünetről és a gazdasági segélyekről lehet tárgyalni.

Az Egyesült Államok nem zárja ki, hogy szunnita szélsőségesekkel és katonai csoportokkal is felvegye a kapcsolatot. A CNN közlése szerint Washingtonnak ez a szándéka lényegében annak beismerése, hogy az eddigi hagyományos hadviselés - amelynek az a célja, hogy a lázadókat elfogják vagy megöljék - kudarcot vallott.

Az új amerikai stratégiát kidolgozó csoportot David Petraeus tábornok, az Irakban állomásozó amerikai haderő főparancsnoka és Ryan Crocker, az Egyesült Államok bagdadi nagykövete fogja vezetni. A négy éve tartó háború folytatásának mikéntjéről szóló új stratégia egyik eleme az lesz, hogy minden olyan csoportot megkeressenek, amellyel Amerika "szót érthet".

Azokkal a csoportokkal azonban, amelyek továbbra is támogatják az öngyilkos merényleteket, Amerika kizárja a tárgyalást. Ezek az elemek az amerikai haderő célpontjai maradnak - közölte az illetékes.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!