Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Megszökött a börtönből egy szerb háborús bűnös Boszniában

MTI
2007.05.25. 19:35

Megszökött a börtönből pénteken Boszniában egy szerb elítélt, akit még tavaly novemberben háborús bűnök elkövetésének a vádjával 16 év szabadságvesztéssel sújtottak, majd áprilisban a fellebbviteli tárgyaláson büntetését 20 évre szigorították. Radovan Stankovic, a boszniai szerb hadsereg volt katonája a vád szerint az 1992-95-ös délszláv polgárháborúban ártatlan civileket ölt meg, muzulmán nőket erőszakolt meg, kínzott meg és tartott rabszolgaságban a Szarajevótól 50 kilométerre délkeletre lévő Foca közelében működött fogolytábor irányítójaként.

A NATO-erők 2002-ben fogták el és adták át a hágai nemzetközi törvényszéknek, amely azonban túlterheltség miatt 2005 szeptemberében Stankovic ügyét a boszniai igazságszolgáltatásra bízta. Ő volt az első vádlott, akinek a dossziéját átadták a boszniai hatóságoknak.

A 38 éves Stankovic Foca városi börtönében kezdte meg büntetésének letöltését, innen szökött meg, amikor éppen fogorvoshoz vitték. A börtön előtt az őrök gyűrűjéből kitörve futni kezdett, majd egy reá várakozó Volkswagen Golf autóba ugorva elmenekült. Foca Bosznia szerb részében, a boszniai Szerb Köztársaságban található.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?