Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Megszökött a börtönből egy szerb háborús bűnös Boszniában

MTI
2007.05.25. 19:35

Megszökött a börtönből pénteken Boszniában egy szerb elítélt, akit még tavaly novemberben háborús bűnök elkövetésének a vádjával 16 év szabadságvesztéssel sújtottak, majd áprilisban a fellebbviteli tárgyaláson büntetését 20 évre szigorították. Radovan Stankovic, a boszniai szerb hadsereg volt katonája a vád szerint az 1992-95-ös délszláv polgárháborúban ártatlan civileket ölt meg, muzulmán nőket erőszakolt meg, kínzott meg és tartott rabszolgaságban a Szarajevótól 50 kilométerre délkeletre lévő Foca közelében működött fogolytábor irányítójaként.

A NATO-erők 2002-ben fogták el és adták át a hágai nemzetközi törvényszéknek, amely azonban túlterheltség miatt 2005 szeptemberében Stankovic ügyét a boszniai igazságszolgáltatásra bízta. Ő volt az első vádlott, akinek a dossziéját átadták a boszniai hatóságoknak.

A 38 éves Stankovic Foca városi börtönében kezdte meg büntetésének letöltését, innen szökött meg, amikor éppen fogorvoshoz vitték. A börtön előtt az őrök gyűrűjéből kitörve futni kezdett, majd egy reá várakozó Volkswagen Golf autóba ugorva elmenekült. Foca Bosznia szerb részében, a boszniai Szerb Köztársaságban található.