Eddig elutasított tízezrek telepedhetnek le Hollandiában

MTI
2007.05.29. 11:23

Mintegy 30 ezer, eddig elutasított bevándorló kaphatja meg a letelepedési engedélyt hamarosan Hollandiában, miután a kormány a múlt hét végén elfogadta azt a jogszabályt, amely amnesztiát biztosít nekik. Az amnesztia azokra a menedékkeresőkre vonatkozik, akik 2001 áprilisáig érkeztek Hollandiába, és bár kérésüket elutasították, mindeddig az országban maradtak. Hat évvel ezelőtt - a migrációellenességet is magában foglaló populizmus térnyerésekor - kezdődött ugyanis a bevándorlási szabályok fokozatos szigorítása, és ez tette reménytelenné a szóban forgó külföldiek helyzetét.

A bevándorlók ügyének rendezése a tavalyi választások nyomán felállt új kormány egyik első vállalása volt, miután az előző miniszter, a liberális Rita Verdonk - előrehozott választáshoz is vezető - keménykezű politikája nyomán tízezrek helyzete maradt rendezetlen, több ezer bevándorlót pedig kitoloncoltak az országból. Az amnesztiában érintettek - 25-30 ezer ember - nem csupán letelepedési lehetőséget kapnak, hanem a szabályok szerint munkához jutásukat, illetve társadalmi beilleszkedésüket is segíteni kell.

A kormány döntött arról is, hogy gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a menedékkérelmek elbírálását. Felgyorsul az elutasított kérelműek hazatoloncolásának folyamata is.