Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hivatalosan is mérgező a szeptember 11-i por

MTI
2007.05.29. 13:05

A 2001. szeptember 11-én elpusztított New York-i Világkereskedelmi Központ helyén terjengő azbeszttel szennyezett por mérgező - ismerte el New York városának törvényszéki orvosa. A The New York Times című amerikai lap beszámolója szerint Charles Hirsch egy hivatalos levelében közölte, hogy az azbesztpor hozzájárult a 42 éves Felicia Dunn-Jones polgárjogi harcos, jogász 2002 februárjában bekövetkezett halálához.

Az állásfoglalásnak igen komoly hatása lehet több száz más esetben is. Tűzoltók, rendőrök és mentősök, valamint hozzátartozóik azért küzdenek a bíróság előtt, hogy ismerjék el őket a terrortámadás áldozatainak. A törvényszéki orvos döntése azzal a következménnyel is jár, hogy Dunn-Jones polgárjogi harcos neve fölkerül a támadás áldozatainak listájára. A The New York Times adatai szerint azoknak a személyeknek a száma, akik az iszlám terroristák repülőgépes támadása miatt vesztették életüket az ikertornyokban 2750 főre emelkedett.

Az áldozatok ügyvédei üdvözölték a döntést, mert úgy vélik, hogy az megerősíti eddigi jogérvényesítő harcukat. Felicia Dunn-Jones viszonylag rövid ideig lélegezte be az azbeszttel szennyezett port, amikor irodájából néhány háztömbnyire lévő lakásába futott. Hamarosan olyan betegség jelentkezett nála, amely megtámadta létfontosságú szerveit és öt hónap múlva, hosszú szenvedés után meghalt - írja az amerikai lap internetes változata.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!