Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Magyarországra érkezett a spanyol királyi pár

MTI
2007.05.29. 13:15

Háromnapos hivatalos látogatásra Magyarországra érkezett kedden a spanyol királyi pár; I. János Károly és Zsófia királyné találkozik a magyar államfővel, a miniszterelnökkel és a házelnökkel, valamint az uralkodó felszólal a Parlamentben is. Az uralkodó gépe kora délután landolt a Ferihegyi repülőtéren.

A királyi pár a kedd délutánt Sólyom László köztársasági elnökkel és feleségével, Erzsébet asszonnyal tölti a Sándor-palotában: Szent György téri ünnepélyes katonai tiszteletadást szűk körű államfői találkozó követi. Este díszvacsorát rendeznek a spanyol vendégek tiszteletére a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az uralkodót elkíséri Budapestre Miguel Ángel Moratinos külügyminiszter is, aki találkozik magyar kollégájával, Göncz Kingával. A két politikus megbeszélésén várhatóan szó lesz a 2010-11-es spanyol-belga-magyar EU-elnökségről is.

I. János Károly és Zsófia királyné harmadszor tesz hivatalos látogatást Magyarországon: először 1987-ben, majd 1996-ban jártak Budapesten, nem hivatalosan pedig részt vettek az 1956-os forradalom emlékévének ünnepségein. A két ország között a diplomácia kapcsolatok éppen harminc évvel ezelőtt, a Franco-diktatúra bukása után éledtek újjá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!