Ödön
1 °C
11 °C

Irán nem hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást

MTI
2007.05.30. 10:20

Irán továbbra sem hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást - jelentette ki Ali Laridzsáni, a nukleáris ügyek iráni főtárgyalója a Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott tárgyalása előtt egy nappal. "A felfüggesztés nem tekinthető az iráni nukleáris kérdéskör logikus rendezési módjának - mondta Laridzsáni. - Nincsenek előfeltételeink, és készek vagyunk az építő szellemű tárgyalásokra, de mi sem fogadunk el előfeltételeket. Készek vagyunk arra, hogy eloszlassuk az iráni atomügyekkel kapcsolatos aggodalmakat."

Az aggodalmak, amelyekre utalt, arra vonatkoznak, hogy Irán urándúsítási programja atombomba előállítását célozhatja. Teherán tagadja ezt a vádat, azt állítja, hogy a nukleáris technológiát csak áramtermelésre akarja használni, s ezért nem hajlandó eleget tenni a dúsítás leállítására vonatkozó biztonsági tanácsi követelésnek. Értesülések szerint az EU új, kibővített együttműködési ajánlatot kíván tenni Iránnak abban az esetben, ha az iszlám köztársaság hajlandó felfüggeszteni urándúsító tevékenységét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?