Rice: az USA és szövetségesei biztonsága elválaszthatatlan

MTI
2007.06.04. 23:38

Elválaszthatatlan az Egyesült Államoknak és európai szövetségeseinek biztonsága - szögezte le hétfőn Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Rice, aki úton Panamába repülőgépén nyilatkozott, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az amerikai rakétavédelmi pajzs Európába tervezett elemeivel szembeni válaszlépés-fenyegetésére válaszolt. Úgy vélekedett, hogy Putyin "senkin nem segít, ha az európaiakat kezdi fenyegetni" az orosz rakétákkal.

"Ez az érvelés nem elfogadható egy olyan világban, amelyben az Egyesült Államok és Oroszország nem ellenfelek" - tette hozzá az amerikai diplomácia vezetője, aki szerint véget kell vetni annak a retorikának, amely úgy hangzik, mint amit egykor az Egyesült Államok és a Szovjetunió használt egymással szemben a hidegháború idején. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Oroszország számos kérdésben együttműködik. Ide sorolta az atomfegyverek terjedése, valamint a terrorizmus elleni küzdelmet, az iráni és az észak-koreai kérdést.

Putyin elnök a napokban nyugati tömegtájékoztatási eszközöknek adott nyilatkozatában azzal fenyegetőzött, hogy Oroszország ismét beirányozza rakétáit európai célpontokra, ha az Egyesült Államok folytatja rakétavédelmi rendszerének kiépítését az orosz határok közelében. A hidegháború vége óta Oroszország nem tart európai célpontokra beirányzott rakétákat. Az orosz államfő úgy vélte, hogy "az Egyesült Államok nem létező veszély ellen akar védelmi rendszert telepíteni". Szerinte nem lehet hitelt adni annak a washingtoni érvelésnek, hogy a rakétapajzs orosz határ mellé telepítendő elemei "lator államok", főleg Irán rakétatámadásait lesznek hivatottak elhárítani.

George Bush amerikai elnök hétfőn indult el európai körútra, amelynek keretében részt vesz a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő G8-csoport heiligendammi csúcstalálkozóján. A június 6-8. értekezlet alkalmából találkozik Putyinnal, majd július első napjaiban az Egyesült Államokban ül tárgyalóasztalhoz a két elnök, hogy megpróbálja csillapítani az amerikai rakétapajzs miatt kialakult feszültséget. Rice, aki Panamavárosban az Amerikai Államok Szervezetének közgyűlésén vesz részt, bírálta a venezuelai hatóságokat az RCTV ellenzéki hangvételű televízió műsorszórási engedélyének visszavonása miatt. "Amikor televíziós csatornákat kezdenek bezárni azért, mert ellenzéki véleményt fejtenek ki, az valójában kemény csapás a demokráciára" - mondta. Erre reagálva Nicolas Maduro venezuelai külügyminiszter a belügyekbe való beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államokat.