Piroska
-2 °C
5 °C

Szerb-amerikai katonai együttműködési hivatal nyílt

MTI
2007.06.06. 17:04
A két ország hadseregének intenzíven javuló kapcsolatait tükrözve szerb-amerikai katonai együttműködési iroda nyílt szerdán Belgrádban.

Az amerikai nagykövetség mellett működő iroda megnyitásáról szóló megállapodást Dragan Sutanovac szerb védelmi miniszter és Michael Polt belgrádi amerikai nagykövet írta alá a szerb fővárosban.

Jóllehet nyolc évvel ezelőtt még a koszovói válság miatt az akkori Jugoszlávia ellen - nagyfokú amerikai katonai részvétellel - indítottak NATO-légicsapásokat, az Egyesült Államok és a szerb-montenegrói államközösség szétbomlása miatt időközben függetlenné vált Szerbia katonai kapcsolatai azóta alaposan megváltoztak, az elmúlt három évben pedig lényeges javulásnak indultak.

Ez tette szükségessé a katonai együttműködési iroda mostani megnyitását. Az USA így például tanácsokat kíván adni a szerb haderő kiképzési terveinek átalakításához. A NATO és Szerbia kapcsolatai is javultak az elmúlt években. Belgrád a múlt év végén csatlakozott a békepartnerségi programhoz. NATO-összekötő iroda is működik már Szerbiában, helyettes vezetője - Vincze Péter ezredes személyében - magyar főtiszt.