Auguszta
-4 °C
2 °C

Megépülhet az Elba-híd Drezdánál

MTI
2007.06.06. 21:16
Megépülhet a tervezett híd az Elba folyón Drezdánál a német alkotmánybíróság szerdai határozata értelmében. Az UNESCO még korábban arra figyelmeztetett, ha a terv megvalósul, a táj lekerülhet a világörökségi listáról.

A német alkotmánybíróság szerdai döntésével jóváhagyta az építkezésről szóló helyi népszavazás eredményét, amely a hidat támogatók többségét mutatta ki. A hídon átvezető út csökkentené a forgalmat a barokk épületeiről az Elba-parti Firenzének is nevezett Drezdában.

Bár a bírósági döntés megszületése óta még nem fogalt állást, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) előzőleg kijelentette: a híd "olyan jelentős hatással lenne a táj egységére", hogy a drezdai Elba-völgyet levehetik az ENSZ világörökségi listájáról. Ez volna az első eset, hogy kihúznak egy nevet a felsorolásból.

Az alkotmánybíróság szerint az állampolgárok döntése a demokrácia gyakorlásának egy formája, és elsőbbséget kell kapnia egy kultúrtáj fejlesztésével kapcsolatos megfontolásokkal szemben.