Kevés a pénz Gotovina védelmére

MTI
2007.06.07. 15:04
Elfogyott a pénze annak a horvát alapítványnak, amely a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) elé állított egykori tábornok, Ante Gotovina védelmét kívánja finanszírozni. Az "Igazság a honvédő háborúról" nevű alapítvány számlájára idén mindössze 2 millió kuna (272 ezer euró) folyt be, holott mintegy 14 millióra volna szükség.

Az elmúlt években az alapítvány vezetői 8,2 millió kunát tudtak összegyűjteni. Ebből finanszírozták dokumentumok gyűjtését és a Gotovina védelmét szolgáló tanúvallomások beszerzését. Most viszont más horvát főtisztek ügyének kivizsgálását is finanszírozni akarják.

Perére vár még Mirko Norac, Mladen Markac és Rahim Ademi. A tábornokok ügyvédjeinek járó honoráriumokból az alapítvány nem vállal át semmit.

Gotovinát azzal vádolja az NT ügyészsége, hogy felelős az 1995-ös Oluja (Vihar) hadművelet során megölt 150 szerb haláláért, valamint 150 ezer krajinai szerb lakos elűzéséért. Négy éven át tartó bujkálás után az egykori tábornokot 2005 novemberében fogták el a Kanári-szigeteken.