Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Újabb kilenc cseh település utasította el az amerikai radarállomást

MTI
2007.06.10. 13:05
19-re nőtt azon települések száma, amelyek nem értenek egyet azzal az elképzeléssel, hogy Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra, a Brdy katonai körzetben radarállomás épüljön, amely az amerikai rakétavédelmi pajzs része lenne jelentette az MTI tudósítója. A régióban több mint harminc település van, és mindegyikük úgy döntött, hogy ez ügyben kikéri lakosai véleményét. Az eddigi népszavazásokon szinte mindenütt a választók több mint 90 százaléka szavazott az amerikai katonai létesítmény ellen.

A helyi referendumok sem a kormányzat, sem a parlament számára nem bírnak kötelező jelleggel. Az ellenzék országos népszavazást követel az ügyben, de a jobbközép kormánykoalíció ezt elutasítja. A cseh-amerikai hivatalos tárgyalások a radarállomásról május elején kezdődtek, s várhatóan egészen az év végéig eltartanak. Vlasta Parkanová cseh védelmi miniszter szerint valószínű, hogy a végső döntésre radarügyben csak a jövő év tavaszán kerül sor.

A radarállomás mellett lobbizott múlt heti rövid csehországi látogatása alatt George Bush amerikai államfő is. Az utólag közzétett felmérések szerint Bush látogatása nem módosította a csehek negatív véleményét a radarállomásról. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a cseh lakosság kétharmada ellenzi, egyharmada pedig támogatja az amerikai radarállomás felépítését.