Irak a második legrosszabbul működő állam

MTI
2007.06.18. 17:56

Irak a második legrosszabbul működő állam a világon, Szudán után, állapítja meg egy hétfőn Washingtonban közzétett tanulmány. A "rosszul működő államok mutatóját" a Foreign Policy külpolitikai magazin és a Fund for Peace kutatóműhely dolgozza ki minden évben. A 2007-es index szerint Irak a társadalmi, a gazdasági, a politikai és a katonai mutatók terén egyaránt csekély eredményt tud felmutatni.

A terrorizmus elleni küzdelem másik színtere, Afganisztán a nyolcadik helyen áll a listán. A tanulmány szerint Irak és Afganisztán állapota mutatja, hogy a több milliárd dolláros fejlesztési segélyek hiábavalóak, ha az országban nincs működő kormányzat és megbízható vezetés. A "rosszul működő államok" listáját Szudán vezeti, ahol több mint 200 ezer ember halt meg és csaknem kétmillió vált földönfutóvá a Dárfúr tartományban zajló erőszakban.

A mutatót meghatározó szempontok között a legjelentősebb, hogy a kormány mennyire képes érvényesíteni fennhatóságát az ország területén és hogy birtokolja-e az erőszak alkalmazásának monopóliumát. További lényeges tényezők, hogy a lakosság mennyire tartja törvényesnek a hatóságokat, az állam mennyire képes közszolgáltatásokat nyújtani, illetve mennyire képes a nemzetközi közösség tagjaként más államokkal kapcsolatot teremteni.