Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Felújíthatják az észak-koreai atomtárgyalásokat

MTI
2007.06.20. 08:39

Christopher Hill, az észak-koreai atomtárgyalásokon résztvevő amerikai küldöttség vezetője szerdán Tokióban közölte, hogy július 4-e után hamarosan után felújítják a Phenjannal kezdett megbeszéléseket. Hill szerint várhatóan júliusban meglehetősen zsúfolt programot bonyolítanak le, és elképzelhető, hogy a hónap végén egy miniszteri szintű megbeszélésre is sor kerül.

Az amerikai főtárgyaló már korábban közölte, hogy megérkezett Észak-Korea oroszországi számlájára az a csaknem 25 millió dolláros összeg, amelyet korábban több mint egy éven át zároltak egy makaói székhelyű bankban. Phenjan az összeg átutalásától tette függővé a tárgyalások folytatását és legnagyobb, jongbjoni atomerőművének bezárását.

Az észak-koreai nukleáris programmal kapcsolatos problémák felszámolásával kapcsolatban fontos fejleménynek tartják azt is, hogy a jövő héten már Észak-Koreába utaznak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei, hogy előkészítsék a jongbjoni reaktorok leállítását. Az erőmű várhatóan két-három héten belül kezdi beszüntetni termelését, és diplomáciai források szerint július közepén fejezi be azt.