Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hiányosságok az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tevékenységében

MTI
2007.06.20. 08:52

Az Egyesült Államok kedden sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa működési szabályzatának módosításával levette arról a listáról Kubát és Fehéroroszországot, amely azokat az országokat sorolja fel, ahol különös figyelmet igényel az emberi jogok helyzetének az alakulása.

Sean McCormack külügyminisztériumi szóvivő súlyos hiányosságokként jellemezte a világszervezet emberi jogi testületének a tevékenységében történt változásokat. Washington azt sérelmezi különösen, hogy a tanács, amely a korábbi Emberi Jogi Bizottság örökébe lépett, túlságosan az Egyesült Államok szoros szövetségesére, Izraelre összpontosít, míg más olyan államokra, amelyekben súlyos sérelem éri az emberi jogokat, nem fordít kellő figyelmet. A feketelistán ugyanis az új rendelkezések értelmében kilenc ország mellett továbbra is szerepelnek a palesztin területek.

A tanács egy éve tartó létezése óta többször bírálta a zsidó államot a palesztin területeken és Libanonban elkövetett túlkapásai miatt, miközben csak több havi vajúdás után nevezett ki egy szakértői csoportot a polgárháború nyugat-szudáni Dárfúrban kialakult súlyos emberi jogi helyzet kezelésének a feladatával.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft