Túlélte a bizalmi szavazást a cseh kormány

MTI
2007.06.20. 13:20

Túlélte a szerdai bizalmi szavazást a Mirek Topolánek vezette jobbközép cseh koalíciós kormány. Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt a 200 tagú testületben a név szerinti szavazáskor jelenlévő 198 képviselő közül csak 97-en támogatták, míg a sikerhez 101 képviselő igenjére lett volna szükség.

A szavazás eredménye azt jelenti, hogy Mirek Topolánek kormánya a helyén marad. A kormány mellett tette le a voksát a szociáldemokrata pártból kivált két képviselő is. Václav Klaus cseh államfő még a parlamenti szavazás előtt nyugtalanságának adott hangot, s kijelentette: a kormány bukása megingatná az ország stabilitását, s ez neki, mint köztársasági elnöknek érthetően semmiképpen sem okozna örömet.

A mintegy háromórás vitában, amelyben az ellenzék élesen bírálta a kormányt, a koalíciós képviselők nem szólaltak meg, s Mirek Topolánek sem kért szót. "A szavazás úgy végződött, ahogy vártam. Nem tartottam szükségesnek, hogy bármit is mondjak a kormányt ért alaptalan ellenzéki vádakra" - mondta újságíróknak a szavazás után Topolánek.