Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Amerika letiltotta a Szaúd-Arábiának szánt segélyeket

MTI
2007.06.24. 13:16
Az amerikai képviselőház megszavazta azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint az Egyesült Államoknak tilos segélyeznie Szaúd-Arábiát, noha a washingtoni kormány szerint az arab királyság együttműködik a terrorizmus elleni harcban. A tilalom abban a módosítási javaslatban szerepelt, amelyet Anthony Weiner, New York állam egyik demokrata párti képviselője terjesztett be az amerikai erők külföldi hadműveleteire szánt 2008-as költségvetési törvényhez. A washingtoni szenátus még nem vitatta meg a külföldi műveletek költségvetését, amelynek a jövő évi keretösszeg 34,2 milliárd dollár.

Egyelőre sem a Fehér Ház, sem Rijád nem reagált a törvénymódosítási javaslatra. Az olajban gazdag Szaúd-Arábia soha nem kapott jelentős anyagi támogatást az Egyesült Államoktól, a 2005-2006-os amerikai költségvetésben azonban szerepelt 2,5 millió dollár, amelyet a terrorizmus elleni harc segítése jegyében kapott. Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások óta azonban folyamatosan fennáll a feszültség a két ország között. A tilalom támogatói továbbra is terrorszervezetek támogatásával vádolják Rijádot, valamint vallási türelmetlenséggel, a nők hátrányos megkülönböztetésével és egy önkényeskedő igazságügyi rendszer fenntartásával. Ezenkívül fölöslegesnek tartják, hogy Washington gazdag országokat támogasson.

"Szaúd-Arábia (is) terjeszti a terrorizmust. Mindannyian tudjuk, hogy a szeptember 11-i 19 gépeltérítőből 15 szaúdi volt" - jelentette ki Shelley Berkley nevadai demokrata párti képviselő. Hozzátette, hogy szaúdi fiatalok is harcolnak lázadóként az iraki amerikai erők ellen.