Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hat szunnita miniszter bojkottálja az iraki kormány munkáját

MTI
2007.06.29. 20:51

Az iraki parlament legnagyobb szunnita arab frakciója bejelentette pénteken, hogy hat minisztere felfüggeszti részvételét a síita Núri al-Máliki vezette koalíciós kormányban, tiltakozásul az ellen, hogy a hatóságok emberölés gyanújával letartóztatási parancsot adtak ki a tömörülés egyik minisztere ellen. Nem ez az első eset, hogy minisztereinek visszavonásával fenyegeti egy szunnita tömörülés a síita többség által uralt iraki kormányt.

A Szunnita Egyetértés Frontja elnevezésű pártszövetség vezetője, Adnán ad-Dulaimi közölte újságírókkal, hogy a tömörülés miniszterei mindaddig nem térnek vissza a kabinetbe, amíg a hatóságok vissza nem vonják az Aszad Kamal al-Hasimi kulturális miniszter ellen kiadott letartóztatási parancsot.

A múlt héten bocsátotta ki egy iraki törvényszék a letartóztatási végzést a szunnita miniszter ellen, azzal a váddal, hogy Hasiminek köze volt egy másik szunnita politikus két fiának 2005-ös meggyilkolásához. Dulaimi kijelentette nyugati tudósítók előtt, hogy Hasimi ártatlan az ellene felhozott vádban.