József, Bánk
-7 °C
0 °C

Az amerikai rakétavédelemről tárgyal Bush Putyinnal

MTI
2007.06.29. 21:07

Az amerikai rakétavédelem európai kiterjesztéséről tárgyal George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a hét végén az Egyesült Államokban, számolt be a Voice of America rádió pénteken. Putyin az első olyan államfő, akit Bush a Maine állambeli Kennebunkportban levő nyári rezidenciáján fogad. A rádió által megszólaltatott szakértők nem várnak semmilyen áttörést a hét végi csúcstalálkozótól, de az oldott hangulatú eszmecsere szerintük előrelépést eredményezhet a rakétavédelmi párbeszédben.

Robert Legvold, a New York-i Columbia Egyetem szakértője úgy értékelte, a Lengyelországba telepítendő tíz elfogó rakéta és a Csehországban létesítendő radarállomás tervét Moszkva úgy tekinti, mint az első lépést annak irányában, hogy Amerika átfogó rakétavédelmi hálózatot építsen ki Európában.

Legvold szerint az Egyesült Államok figyelmen kívül hagyja Oroszország érdekeit, aggodalmait és egyoldalú lépéseket hoz terveinek megvalósításáról, például a NATO közép-európai kiterjesztéséről vagy katonai erő telepítéséről az orosz határok közelébe. A szakértő utalt arra, hogy nemcsak a lengyel-cseh rakétavédelmi javaslatról van szó, Amerika Romániában és Bulgáriában is bázisokat tervez létesíteni anélkül, hogy Oroszországgal egyeztetne.