Bush Irán ellen keresi Putyin támogatását

MTI
2007.07.01. 20:30
George Bush elnök a mélypontra süllyedt amerikai-orosz viszonyt azzal kívánja felélénkíteni, hogy a nukleáris programját folytató Irán elleni határozottabb fellépéshez keresi Vlagyimir Putyin támogatását.

Névtelenséget kérő amerikai kormányforrások a két elnök hét végi egyesült államokbeli csúcstalálkozója előtt úgy tájékoztattak: Bush egyetértésre akar jutni Putyinnal arról, hogy Teherán ellen újabb és hatásosabb ENSZ-szankciókra van szükség.

Az észak-keleti Maine államba a tervek szerint - helyi idő szerint - vasárnap délután érkező orosz elnök és Bush tárgyalásainak középpontjában az előzetes értesülések szerint az amerikai rakétapajzs európai kiterjesztésének kérdése, valamint Koszovó ügye szerepel - számolt be a Voice of America rádió.

A washingtoni adminisztráció a két elnök találkozója előtti két napban első ízben telefonon egyeztetett Oroszországgal és az ENSZ BT több tagjával egy új javaslatról. A kezdeményezés arra irányul, hogy át kellene vizsgálni minden, Iránba érkező és onnan induló szállítmányt, nem tartalmaznak-e fegyvert vagy a perzsa állam nukleáris programjához kapcsolódó anyagokat. A világszervezet eddigi intézkedéseivel nem tudta rábírni Teheránt urándúsító programjának felfüggesztésére.

Elemzők szerint nem lehet tudni, hogyan fog reagálni Putyin, aki élesen bírálja az amerikai rakétapajzs európai kiterjesztésének tervét, és az utóbbi időben több csípős megjegyzést tett "a korlátokat nem ismerő" Egyesült Államokra. Bush állítólag úgy tájékoztatta tanácsadóit, hogy maga sem bizonyos az orosz elnök kedvező válaszában. Korántsem biztos, hogy Moszkva hajlandó kockára tenni kereskedelmi kapcsolatait Iránnak. Az iszlám köztársaság busehri atomerőművéhez Oroszország szállítja a berendezések nagy részét és a szaktudást is, ezenkívül a két állam között az olajipar terén is szoros az együttműködés.

A liberális The New York Times hét végi szerkesztőségi szemléjében arról írt, hogy a Putyint a nyilvánosság előtt máig Vlagyimirnak nevező és barátjának tekintő Bush alaposan félreismerte az orosz elnököt első csúcstalálkozójukon, 2001 júniusában.

Egy névtelenséget kérő kormányzati tisztviselő szerint Bush jobban tette volna, ha már akkor figyelmezteti Putyint: ha nem vigyáz, Oroszországnak csak Kuba, Venezuela és Fehéroroszország marad a barátja. A magát nyeregben érző Putyin erre ma már rá se hederítene.

Elemzők szerint Bushnak - akinek 19 hónap van hátra elnökségéből - égető szüksége van arra, hogy belpolitika bírálói előtt bizonyítsa, vannak még külföldön barátai. Az amerikai elnök előzetesen közölte, az a fő célja, hogy Putyin jó érezze magát a Bush-család nyári nyaralóhelyén, ahová először teszi be a lábát külföldi állami vezető. Az idősebb George Bush hivatalosan nem vesz részt az egyeztetéseken, de valószínűleg csatlakozik majd a két elnök társaságához egy vacsora és egy közös horgászat erejéig.