Tőkés találkozna Markóval

MTI
2007.07.04. 16:13

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elfogadja azt a javaslatot, hogy a július 18-22. közötti Bálványosi Nyári Szabadegyetemen Tőkés László református püspök és EMNT-elnök, illetve Markó Béla RMDSZ-elnök párbeszédet folytasson - ezt a püspök közölte szerdán az MTI-vel.

A javaslatot Toró T. Tibor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője fogalmazta meg, aki egyben az EMNT alelnöke. Toró felhívásában emlékeztet: a nagykorúságát ünnepelni készülő szabadegyetem az utóbbi években többször adott alkalmat arra, hogy vezető politikusok megfogalmazzák válaszaikat Közép-Kelet-Európa legégetőbb kérdéseire, véleményt ütköztessenek, és kompromisszumok útján megoldásokat mutassanak fel a megoldhatatlannak tűnő problémákra.

A szervezők szándéka szerint idén sem lesz másként - írja Toró -, hiszen a szabadegyetem egyik kiemelkedő eseménye az erdélyi magyar érdekképviselet brüsszeli esélyeit elemző vitadélután, amelynek meghívott előadói Markó Béla és Tőkés László. A közös fellépés alkalmat teremt a nagy érdeklődéssel várt RMDSZ-EMNT csúcstalálkozóra, amelynek technikai feltételeit a szervezők szívesen biztosítják - olvasható a szervezők nevében írt felhívásban. Kelemen Hunor az RMDSZ ügyvezető elnöke úgy nyilatkozott a Transindex hírportálnak: biztos benne, hogy július folyamán sikerül összehozni a két erdélyi magyar vezető személyiség közötti csúcstalálkozót.