Oroszország nem adja ki Lugovojt Nagy-Britanniának

MTI
2007.07.05. 22:00

Oroszország nem adja ki Nagy-Britanniának a Litvinyenko-ügyben Londonban fő gyanúsítottként kezelt Andrej Lugovoj orosz üzletembert, jelentette be csütörtökön az orosz főügyészség. A Jurij Csajka vezette hivatal az orosz alkotmány 61. cikkére és a kiadatásról szóló, 1957. évi európai konvencióra hivatkozva utasította el a brit kiadatási kérelmet. A döntésről már szerdán értesítették a brit külügyminisztériumot.

A főügyészség közleményében rámutatott, hogy a nemzetközi megállapodásokkal és az orosz törvényekkel összhangban kész bűnügyekben jogi segélyt nyújtani az illetékes brit szerveknek. Amennyiben a brit fél átadja a szükséges anyagokat, és kéri az ügy kivizsgálását, az orosz főügyészség kész áttekinteni a Lugovoj elleni büntetőjogi eljárást megalapozó és javasló brit dokumentumokat.

A brit főügyészség május végén emelt vádat Lugovoj, az orosz titkosszolgálatok egykori ügynöke ellen Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásának ügyében. Oroszország eddig is elutasította Lugovoj kiadását, és legfeljebb hazai bíróság elé állítására mutatott hajlandóságot. Lugovoj nem kommentálta az orosz főügyészség döntését, mindössze annyit mondott, hogy bízik az orosz igazságszolgáltatás pártatlanságában és törvényességében. Hozzátette, hogy viszont kételyei vannak a brit igazságszolgáltatás függetlenségével és objektivitásával kapcsolatban.