Washington szerint Moszkva feleslegesen szólt be a rakétapajzs miatt

MTI
2007.07.05. 23:59
Nem tartotta szerencsésnek az amerikai kormányzat csütörtökön Oroszország arra vonatkozó figyelmeztetését, hogy Moszkva rakétákat telepít a kalinyingrádi enklávéba, ha az Egyesült Államok nem mond le arról a tervéről, hogy Lengyelország területén rakétaelhárító rendszert építsen ki.

A figyelmeztetést Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes fogalmazta meg szerdán Taskentben.

Sean McCormack amerikai külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön Washingtonban úgy vélekedett, hogy nem volt szerencsés Ivanov nyilatkozata. McCormack szerint a figyelmeztetés mindazonáltal nem tereli el az Egyesült Államok figyelmét arról, hogy "építő szellemű" párbeszédet folytat az ügyben Oroszországgal.

Az Egyesült Államok a lator államok - vagyis Irán, Észak-Korea - elleni védekezésre hivatkozva szeretné kiterjeszteni rakétavédelmi rakétarendszerét Kelet-Európára: Csehországba radarállomást, Lengyelországba pedig elfogó rakétákat telepítene. Moszkva ezt ellenzi, a volt érdekövezetébe való behatolásnak tekinti. Ivanov arra is utalt, hogy a rakétaelhárító-rendszer elemei Oroszországra is veszélyt jelentenének: a csehországi radarállomás révén Oroszország területe igen jól láthatóvá válna egészen az Urálig.