A duma elfogadta a szélsőségesség elleni törvényt

MTI
2007.07.06. 15:44

Az orosz parlament alsóháza elfogadta pénteken, tavaszi ülésszaka utolsó napján a szélsőségesség elleni küzdelem fokozását célzó törvényt, amely éles bírálatot váltott ki a sajtó, a civil szervezetek és az ellenzék körében.

Támogatói azt mondják, hogy a törvény a nacionalizmus és a szkinhedek tevékenységének visszaszorítását célozza. A politikai ellenzék azonban attól tart, hogy a közelgő parlamenti és elnökválasztás előtt a vele való leszámolásra használhatja fel a hatalom.

A törvény pontosítja a huliganizmus minősítést, illetve részletesebben meghatározza a szélsőségesség fogalmát. A szélsőséges cselekménynek kategóriájába sorolja a huliganizmust, a tömeges rendbontást és a vandalizmust. A huliganizmust olyan súlyos közrendbontásként határozza meg, amelyet nemzeti, vallási, ideológiai, politikai és faji alapú gyűlöletből vagy ellenségeskedésből, illetve valamilyen társadalmi csoport elleni gyűlölettől vagy ellenségeskedéstől vezéreltetve követnek el. Ezért kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztés jár.