Irakban meghalt egy amerikai katona és a Reuters fotósa

MTI
2007.07.12. 18:19

Támadásban életét vesztette egy amerikai katona csütörtökön az iraki fővárostól, Bagdadtól keletre - közölte az amerikai hadsereg. A parancsnokság tájékoztatása szerint a katona a Marne Akciócsoport tagja volt, további részleteket nem közöltek.

Ugyancsak Bagdadtól keletre, ahol az amerikai hadsereg iraki fegyveres csoportokkal vív harcot, meghalt a Reuters brit hírügynökség egyik iraki fotósa és gépkocsivezetője. Tisztázatlanok a 22 éves Namir Núr-Eldin fotoriporter, valamint a 40 éves Szaid Smág halálának körülményei, bár szemtanúk egy nagy robbanásról tettek említést a térségben. Az iraki rendőrség közlése szerint vagy amerikai légicsapás, vagy aknatámadás történhetett.

Irak 2003-as amerikai megszállása óta a Reuters hat munkatársa vesztette életét a közép-keleti országban. A hírügynökség tájékoztatása szerint Núr-Eldin egyedülálló volt, míg Smág nős, négy gyermek apja. Az elmúlt négy évben 108 újságíró és a sajtó 39 más munkatársa halt meg Irakban - közölte az újságírók védelmére alakult bizottság (Committee to Protect Journalists).

Meghalt egy iraki fogoly, feltehetően a többi rab bántalmazása következtében, csütörtökön egy amerikai börtönben Bagdadban. Az amerikai hadsereg közleménye szerint a rabot, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, éjjel egy órakor nyilvánították halottnak az orvosok a dél-iraki sivatagban lévő Camp Buccában.