'Nem politikai ügy Lugojov kiadásának megtagadása'

MTI
2007.07.12. 21:04

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter eltanácsolta a brit diplomáciát attól, hogy politikai ügyet csináljon az Alekszandr Litvinyenko dezertált állambiztonsági tiszt londoni sugárizotópos megölésével vádolt egykori ügynöktárs, Andrej Lugovoj kiadásának megtagadásából.

"Olvastam a brit sajtóban a témáról megjelent híradásokat, és meghökkenéssel vettem észre, hogy a Lugovoj-üggyel a brit külügyminisztérium foglalkozik" - jelentette ki Szergej Lavrov csütörtökön a Litvinyenko-gyilkosságal kapcsolatban. A londoni tárca "elfogadhatatlannak" ítélte Lugovoj kiadásának orosz elutasítását, amit hivatalosan ezen a héten kapott meg, és jelezte: Gordon Brown brit miniszterelnök válaszokat fontolgat.

Lavrov szerint "ez köztörvényes ügy, és az ennek megfelelő hatóságoknak kell foglalkozniuk vele. Ha most megerősítést nyer, hogy a brit külügyminisztérium foglalkozik vele, akkor az derül ki, hogy politikai játszmáról van szó" - fejtegette az orosz külügyminiszter, hozzátéve: "nem akarjuk ezt politikai játszmaként szemlélni. A helyzetet jogi úton kell rendezni."