200 ezer török katona az iraki határnál

MTI
2007.07.13. 19:14
Törökország több mint 200 ezerre növelte a kurdok lakta délkeleti országrészben, főleg az iraki határ mentén állomásozó katonáinak létszámát, közölték biztonsági források pénteken Diyarbakirban.

A szokatlanul nagyszabású csapatösszevonás, amely harckocsikat, nehéztüzérséget és repülőgépeket is felölel, a Délkelet-Anatóliában és Észak-Irakban rejtőzködő kurd szeparatista felkelők elleni biztonsági hadműveletbe illeszkedik, tették hozzá a névtelenségbe burkolózó források.

A NATO-tag Törökország konokul jogot formál magának arra, hogy határon átmenő hadművelettel sújtson le a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) tartozó felkelőkre, hiába ellenzi ezt az Egyesült Államok és Irak.

A török hadsereg tavasszal rendre feltölti térségbeli csapatainak létszámát, amikor az Észak-Irakban tanyázó PKK-felkelők átkelnek a hegyeken, hogy török célpontokat támadjanak. De a mostani csapatösszevonás nagyobb a szokásosnál biztonsági források szerint. Egy Sirnak tartományi forrás ötvenezres létszámról adott számot a megszokott tíz-húszezres helyett.