A tálibok egyelőre nem végeznek ki több túszt

Index, MTI
2007.08.10. 11:36

Az afganisztáni tálibok pénteken közölték, hogy nem fognak kivégezni több túszt a fogságukban maradt 21 dél-koreai közül mindaddig, amíg nem találkoznak a kelet-ázsiai ország küldöttségével.

Kari Juszef Ahmadi, a tálibok szóvivője elmondta, hogy eddig csak telefonon tudtak egyeztetni a koreai tárgyalókkal, mivel személyes találkozó helyszínében nem tudtak még megegyezni. Addig azonban semmi tervük nincs foglyaikkal, árulta el a szószóló.

A túszejtők korábban további kivégzésekkel fenyegetőztek, ha nem teljesülnek követeléseik, és az egyezkedések az utóbbi néhány napban megrekedtek. A tálibok és a dél-koreai tisztségviselők megállapodtak abban, hogy közvetlen tárgyalásokon próbálnak túllendülni a holtponton, de képtelenek megegyezni egy olyan helyszínben, amelyet mindkét fél biztonságosnak gondol.

Miután Dél-Korea megtiltotta polgárainak az Afganisztánba való kiutazást, most új rendelkezést hozott. Ebben hazarendelik az összes Afganisztánban lévő segélymunkásukat, akik a korábbi ajánlásokkal ellentétben látogattak a közép-ázsiai háborús övezetbe. A túszok hozzátartozói közül néhányan az Arab Emírségek híres városába, Dubaiba látogatnak a jövő héten, hogy megszerezzék az arab világ támogatását rokonaik kiszabadításához.

A tálibok július 19-én a déli Gazni tartományban raboltak el 23 dél-koreait, egy vallási csoport önkénteseit, akik autóbuszon Kabulból Kandahárba tartottak. Két foglyot időközben kivégeztek közülük.