Kevesen támogatták Malina Hedvig ügyének rendezését

MTI
2007.08.16. 18:43

Mindössze 885 ember adta támogató aláírását a Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig ügyének jogszerű rendezését követelő polgári kezdeményezéshez.

Tizenegy vezető szlovák értelmiségi egy hónappal ezelőtt adott hangot a diáklány esetét kísérő eljárással szembeni kételyeinek, s kérdőjelezte meg a lány ügyében nyomozó hatóságok és az ügyészség pártatlanságát. Az aláírásgyűjtés csütörtökön fejeződött be, a petíció 855 támogatója közül 822 személy szlovák állampolgár, a többi 63 külföldi.

Malina Hedviget - állítása szerint - tavaly két bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. A rendőrség álláspontja szerint a támadás nem történt meg, az egészet csupán Malina Hedvig találta ki, ezért a hatóságokat megtévesztő és esküvel megerősített bejelentése miatt öt év szabadságvesztéssel kell szembenéznie.

A rendőrség eljárásának jogszerűségét azóta számos oknyomozó riport kérdőjelezte meg, és erősítette meg a lány igazmondását, de a hatóságok hajthatatlanok. Hedvig ügyvédje legutóbb június 14-én tett panaszt a lány polgári és emberi jogainak megsértése miatt.

A törvény szerint a panaszra két hónapon belül, augusztus 14-ig kellett volna válaszolni, de ez nem történt meg: a járási ügyész indoklás nélkül szeptember 10-ig elhalasztotta a döntést. Roman Kvasnica ügyvéd időközben elfogultság ügyében is panaszt emelt, amelynek alapján lehetővé kellett volna tenni, hogy az ügyvéd betekinthessen a hamis tanúzás ügyében folyó jegyzőkönyvbe, de ezt sem tették lehetővé.