Elítélték a terrorista összeesküvéssel vádolt Jose Padillát

MTI
2007.08.16. 22:02

Elítélték csütörtökön az egyesült államokbeli Miamiban a terrorista összeesküvéssel vádolt Jose Padillát, akire valószínűleg életfogytig tartó szabadságvesztés vár. A 36 éves, 2002-ben "ellenséges harcosnak" nyilvánított Padillát és két vádlott-társát - akik ellen áprilisban kezdődött per a miami szövetségi bíróságon - azzal vádolták, hogy egy terroristasejt tagjaként iszlám szélsőségeseknek segített, valamint összeesküvéseket szőtt gyilkosságok és emberrablások elkövetésére külföldön.

Az amerikai állampolgárságú Padillát - aki három és fél évig várt az ítéletre az amerikai hadsereg egy börtönében - az esküdtek minden vádpontban bűnösnek találták. Az esküdtszék hasonlóan bűnösnek találta két társát is; a büntetés kiszabása december 5-én várható. A per megfigyelők szerint jelképes jelentőségű a Bush-kormányzatnak a "hazai terrorizmus" ellen folytatott küzdelmében.

Padillát - egy chicagói bűnbanda iszlámra áttért volt tagját - 2002 májusában vették őrizetbe a chicagói repülőtéren, amikor Afganisztánt megjárva Pakisztánból visszatért az Egyesült Államokba. George Bush elnök 2002. június 9-én nyilvánította "ellenséges harcosnak"; az amerikai hatóságok ebbe a vitatott jogi kategóriába sorolják a terrorizmussal gyanúsított külföldieket, akiket nem illet meg a polgári jog védelme, de hadifogolynak sem számítanak.

A kormány Padillát züllött terroristának bélyegezte, aki állítólag egy al-Kaida-összeesküvés részeként "piszkos nukleáris bombát" akart felrobbantani az Egyesült Államokban. S bár letartóztatását a terrorizmus elleni harc nagy győzelmeként állították be, ez a merényletterv nem szerepelt a vádpontok között. Padilla elítélésében az egyik fő bizonyíték egy ötoldalas nyilatkozat volt, amelyet feltehetően a férfi állított ki 2000 júliusában arról, hogy kiképzésen venne részt egy al-Kaida-táborban Afganisztánban.