Éhségsztrájkol Afganisztánban három dél-koreai túsz

MTI
2007.08.20. 13:56

Éhségsztrájkot kezdett az afganisztáni tálibok 19 dél-koreai túsza közül három, azt követelve elrablóiktól, hogy együtt tartsák az összes túszt, ne kisebb csoportokra szétválasztva. Egy férfi és két nő éhségsztrájkol vasárnap reggel óta - jelentette a dél-koreai Yonhap hírügynökség, jól értesült forrásra hivatkozva. A túsztartók előzőleg öt kisebb csoportra osztották a július 19-én elrabolt túszokat, és különböző helyeken őrzik őket Afganisztán Gazni tartományában - jelezte a névtelenül nyilatkozó forrás.

Egy magát tálib parancsnoknak mondó férfi telefonon közölte vasárnap Afganisztánban tevékenykedő külföldi tudósítókkal, hogy a túsztartók hétfőig adtak haladékot az afgán kormánynak bebörtönzött tálib harcosok szabadon bocsátására. Az emberrablók megismételték azt a fenyegetésüket, hogy újabb túszokat ölnek meg, ha az afgán kormány nem hajlandó szabadon engedni ugyannyi bebörtönzött tálibot, ahány dél-koreait hatalmukban tartanak az iszlamista fegyveresek.

Eredetileg 23 dél-koreai segélymunkás került a fanatikus szunnita muzulmán fegyveresek fogságába, de két férfit - korábban megadott határidőik lejártakor - már kivégeztek közülük, két női túszt pedig "a jó szándék gesztusaként" szabadon engedtek a tálibok.

A dél-koreai elnöki hivatal szóvivője közölte vasárnap, hogy szöuli tisztségviselők továbbra is kapcsolatban állnak a tálibok képviselőivel, igyekeznek elérni a túszok kiszabadulását.