Hesst magasztalta egy német politikus

MTI
2007.08.24. 15:24

A német rendőrség feljelentést tett egy szélsőjobboldali politikai párt vezetője ellen fajgyűlölet szításáért, miután Udo Voigt, a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) feje Adolf Hitler náci diktátor volt helyettesét, a húsz évvel ezelőtt meghalt Rudolf Hesst magasztalta.

A múlt szombaton Jenában Voigt megemlékezett párthívei előtt a náci háborús bűnös halálának 20. évfordulójáról, és kijelentette, hogy javasolni akarja Hesst a Nobel-békedíjra. A nürnbergi perben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték a náci vezetőt. 1987-ben a nyugat-berlini, spandaui börtönben halt meg. A szélsőjobboldali megmozdulás résztvevői egyperces néma vigyázzállással is megemlékeztek Hitler helyetteséről.

A rendőrség szerint a neonáci párt 380 híve vett részt a rendezvényen. Ugyanannak a napnak az estéjén német fiatalok egy csoportja megtámadott nyolc indiai származású német állampolgárt a kelet-németországi Mügelnben. A támadás után számos politikus és társadalmi szervezet követelte az NPD betiltását. Ha e mostani feljelentés nyomán elítélik az NPD vezetőjét fajgyűlölet szításáért, akár három évi börtönbüntetést is kaphat.