Cseh szövetség az amerikai radar ellen

MTI
2007.08.24. 17:04

Szövetséget alakítottak az amerikai radart elutasító cseh települések, hogy álláspontjukat egységesen tudják képviselni a kormánnyal szemben. A tervek szerint ezt szeptember elején a kormány elé terjesztik. Az új szervezet alapító nyilatkozatát pénteken Rozmitál pod Tremsínben több mint harminc olyan település polgármestere írta alá, amelyek a Prágától csaknem 60 kilométerre délnyugatra lévő Brdy katonai kiképző terület környékén találhatók. A nyilvánosságra hozott elképzelések szerint éppen ebben a körzetben építenék fel a radart az amerikai rakétavédelmi pajzs részeként.

A régió településeinek többsége helyi népszavazást rendezett a kérdésről, amely minden esetben a radar elutasításával végződött. A lakosság attól tart, hogy egy amerikai katonai berendezés biztonsági kockázatot jelentene számukra, és ártalmas lesz az egészségre is.

Felmérések szerint a cseh lakosság több mint 60 százaléka utasítja el a radart, míg nagyjából 25 százaléka támogatja azt. A radarállomás elleni petíciót eddig több mint 130 ezer ember írta alá. A csehországi amerikai radarállomás tervét korábban Németország, Oroszország és Ausztria is nyíltan bírálta.