Az osztrákokat nem érdekli a pápalátogatás

MTI
2007.09.02. 11:13

A nagyszabású előkészületek ellenére az osztrákok nagy része feltűnő érdektelenséggel tekint a felmérések szerint a pápa háromnapos ausztriai látogatása elé.

A Profil című osztrák hírmagazin hétfői számában megjelenő, de már a hét végén ismertetett közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek 82 százalékát alig vagy egyáltalán nem érdekli XVI. Benedek szeptember 7-9-i ausztriai zarándokútja.

A felmérésben részt vett hívők 77 százaléka hasonló véleményt hangoztatott. (Az alpesi ország 8,3 milliós lakosságából 5,9 millió vallja magát katolikusnak.) Különösen a harminc éven aluliakat hagyja hidegen a vizit: csupán négy százalékuk számára bír jelentőséggel az út.

Nagyjából egybevág a Profilban közölt adatokkal a News hetilap megbízásából készült felmérés eredménye is. Ez utóbbi szerint az osztrákok 40 százaléka fogja "teljesen" figyelmen kívül hagyni a közelgő látogatást. Csak három százalékuk szeretne részt venni a zarándokúthoz kapcsolódó rendezvények valamelyikén.

(A pápa a fővároson kívül felkeresi a fennállásának 850. évfordulóját ünneplő mariazelli búcsújáróhelyet és a heiligenkreuzi apátságot is.) A felmérésben részt vettek alig több mint egyharmada ítélte nagyon jónak vagy jónak XVI. Benedek pápai tevékenységét, szemben elődje, II. János Pál 64 százalékos "tetszési indexével".