Napirend előtti téma a Magyar Gárda az EP-ben

MTI
2007.09.03. 20:23

Egy szlovák és egy román néppárti képviselő tette szóvá hétfőn az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a Magyar Gárda ügyét. Napirend előtti felszólalásában a szlovák Anna Záborská felszólította a magyar kormányt, hogy oszlassa fel a félkatonai jellegű gárdát. A képviselőnő szerint Magyarországon radikalizálódás tapasztalható, és kitért arra, hogy a Magyar Gárda egyenruhás szervezet, alapszabályában szerepel a lőkiképzés, valamint bírja egy korábbi magyar miniszter támogatását.

A román Marian-Jean Marinescu is azt mondta napirend előtti felszólalásában, hogy az ilyen szervezetek tevékenységét nem lenne szabad megengedni, hanem a törvény által büntetni kellene. Utalt a Magyar Gárda vezetőjének olyan kijelentésére, miszerint Románia és Szlovákia megtámadhatja Magyarországot. Szerinte a lakosság ilyen megfélemlítése terrorista cselekménynek minősül az Európai Unió szerződése értelmében.

"Az ilyen szervezetek és szélsőséges magatartások bátorítják a szeparatista mozgalmakat" - mondta Marinescu, és úgy vélekedett, hogy az EU nem reagált megfelelően a Magyar Gárda megalakulására. Felkérte az Uniót, hogy ítélje el az ilyen jelenségeket, és kérje fel az alapjogokkal foglalkozó ügynökséget, tegyen jelentést a történtekről, illetve vegye górcső alá a magyarországi kisebbségek helyzetét.  • Hírek
  • Hírek