A pápa tavasszal utazik először az Egyesült Államokba

MTI
2007.09.18. 18:44

XVI. Benedek pápa tavasszal sort kerít első egyesült államokbeli látogatására, közölték kedden vatikáni források. Az április második felére vagy május elejére várható utazás fő célja a vatikáni közlés szerint az lesz, hogy a pápa beszédet mondjon New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésében, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár meghívására. A katolikus egyházfő 5-6 napos amerikai programjába néhány más várost is beillesztenek majd. Valószínű, de még nem biztos, hogy látogatást tesz Washingtonban, és szó van arról is, hogy ellátogat Bostonba, Baltimore-ba és Philadelphiába is, de a részletes programot később dolgozzák csak ki.

Bár a bostoni látogatást még nem erősítette meg az egyházmegye, az hírügynökségi értékelések szerint jelentős gesztus lenne a papi szexuális visszaélések miatt kirobbant botrány után, amelynek nyomán 2002-ben kegyvesztettként lemondani kényszerült Bernard Law bíboros, bostoni érsek.

Egyelőre nem világos, hogy Benedek találkozik-e George Bush elnökkel is, ha Washingtont nem érinti, de hagyományosan az adott ország államfője érkezésekor mindenképpen üdvözli a pápát.