Putyin nem hisz a demokrata szövegnek

MTI
2007.09.20. 23:17

Nincs perspektívája annak, hogy Oroszországra nyomást gyakoroljanak, és az országot konkrét problémák megoldása helyett a demokráciáról szóló fejtegetésekkel bírálják - fejtette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő külföldi politológusok előtt egy minapi találkozón.

Az orosz elnök a szeptember 14-én lezajlott, de az elnök honlapján csak csütörtök este ismertetett összejövetelen leszögezte: Oroszország nem akar az olajbevételekből származó pénzeszközökkel behatolni az amerikai vagy az európai gazdaságba.

"Természetesen látunk olyan törekvéseket, hogy a demokratikus retorikát az orosz bel- és külpolitika befolyásolására használják ... ez ártalmas, csak arra jó, hogy aláássa a demokrácia intézményei és elvei iránti bizalmat" - mondta. Moszkva folytatja partnereivel a vitákat, és "azok meg remélhetőleg előbb-utóbb megértik, hogy ha valamit akarnak Oroszországtól, akkor a lényegről kell beszélni ... az ilyen törekvéseknek nincs perspektívája. Ha a koszovói problémát kell megoldani, akkor arról kell beszélni, nem pedig az oroszországi demokráciáról."

Az államfő teljesen alaptalannak minősítette azokat az aggodalmakat, amelyek szerint Oroszország a központosított alapokat - a stabilizációs alapot - arra akarja felhasználni, hogy betörjön az amerikai, és/vagy az európai gazdaság legbelső szentélyeibe. Putyin igen furcsának találta, hogy az Egyesült Államokban törvényt hoztak a külföldi befektetésekről, és Nyugat-Európában is valami hasonlóra készülnek. Akkor "mi is hozunk egy ilyen törvényt. Ahelyett, hogy a szabad piac és a nyílt, liberális gazdaság eszméit támogatnánk, mindannyian áttérünk az izolacionizmusra”.