Csehország kiadott egy terroristagyanús svédet

MTI
2007.09.25. 13:55

Csehország kiadta az Egyesült Államoknak azt a 2005-ben Prágában letartóztatott svéd állampolgárt, akit terroristáknak nyújtott segítséggel vádolnak az amerikaiak, közölte kedden a cseh igazságügyi tárca. A libanoni származású Uszama Kasszir kiadásáról Jirí Pospísil cseh igazságügyi miniszter döntött és az érintettet egy reggeli repülőgépjárattal már ki is szállították az Egyesült Államokba. Az amerikai fél diplomáciai jegyzékben biztosította Prágát, hogy Kasszirt nem katonai fegyházban tartják majd fogva, semmiképpen sem szállítják a guantánamói támaszpontra és nem állítják katonai ítélőszék elé.

Uszama Kasszirt az Egyesült Államokban egyebek között azzal vádolják, hogy anyagi segítségnyújtást szervezett nemzetközi terrorista szervezeteknek. Az ellene szóló elfogatóparancsot 2004-ben adta ki egy bíróság New Yorkban, majd a döntést felsőbb szinten is megerősítették. Az amerikai hatóságok szerint Kasszir és az amerikai Oregon államban élő társai 1999-ben terroristákat képző tábort is megpróbáltak megszervezni, a tábor végzősei később Afganisztánba mentek volna harcolni. A nemzetközi elfogatóparancs alapján a cseh rendőrség 2005. december 11-én tartóztatta le Kasszirt a prágai Ruzyne repülőtéren, amikor Bejrútba kívánt utazni.

Kasszir minden vádat tagad. Azt állítja, hogy nem terrorista és nincs semmiféle kapcsolata a terroristákkal. Amennyiben az amerikai bíróságok Kasszirt bűnösnek találják, életfogytiglani büntetést is kaphat.