Chávez nem lesz ott az ENSZ-közgyűlésen

MTI
2007.09.25. 17:25

Lemondta részvételét az ENSZ Közgyűlésén Hugo Chávez venezuelai elnök, akinek a felszólalása szerdára volt beütemezve - közölték Caracasban.

A venezuelai államfő napirendi egyeztetési gondokkal indokolta távolmaradását. Országa nevében Nicolás Maduro külügyminiszter szólal fel majd.

Hugo Chávez a New York-i utazás helyett Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt fogadja Caracasban. Venezuela Irán nukleáris programjának kevés támogatója közé tartozik. Ahmadinezsád szerdai látogatásán a tervek szerint több megállapodást írnak alá az energetikai együttműködés terén, és lerakják egy Venezuelában közösen felépítendő kőolajipari komplexum alapkövét.

Chávez az ENSZ-közgyűlés tavalyi ülésszakán érzelmektől fűtött beszédben bírálta az Egyesült Államok külpolitikáját, s George Bush elnököt "ördögnek" nevezte. A baloldali politikus most is azt ígérte, hogy figyelemmel fog követni néhány felszólalást a fórumon, amely szerinte arra szolgál, hogy "saját barlangjában" leplezzék le a(z amerikai) birodalom "ellenséges tevékenységét".