Bíróságokon kering Charles Zentai ügye

MTI
2007.09.26. 12:56

Az ausztrál legfelsőbb bíróság elé utalták a háborús bűnökkel vádolt, Ausztráliában élő Charles Zentai Magyarországra történő kiadatása ellen benyújtott fellebbezési kérelmét. Az ügyben eljáró perthi bíróság úgy döntött, hogy nem bírálja el a magyar kiadatási kérelmet, amíg meg nem vizsgálja az ügyet a canberrai legfelsőbb bíróság. A fellebbezés elbírálásának idejére a kiadatási eljárást felfüggesztik.

Ausztrál sajtóértesülések szerint a magyar kormány jogászai sikertelenül érveltek amellett, hogy a Zentai lakóhelye szerint illetékes perthi bíróság jogosult a kiadatás kérdésében is dönteni.

A volt katonatiszt Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben Budapesten részt vett egy zsidó fiatalember, Balázs Péter megkínzásában és megölésében. A magyar kormány 2005 elején kérte a feltételezett háborús bűnös kiadatását az ausztrál hatóságoktól. A Fővárosi Bíróság nemzetközi elfogatóparancsa alapján 2005. július 8-án letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Zentai ártatlannak vallja magát és azt állítja, hogy alakulatával a Balázs halálát megelőző napon elhagyta Budapestet. Családja tiltakozik a kiadatás ellen, szerintük az idős férfi nincs megfelelő egészségi állapotban a hazaszállításhoz.