A zimbabwei elnök képmutatással vádolta Busht

MTI
2007.09.27. 07:25

Robert Mugabe zimbabwei elnök képmutatással vádolta George Bush amerikai elnököt szerdán az ENSZ-ben, amiért kioktat más államokat emberi jogokból, miközben az Egyesült Államok "koncentrációs tábort" működtet Guantánamón. "Sok nemzet ártatlan fiainak vére tapad kezéhez" - fogalmazott az afrikai politkus az ENSZ Közgyűlésében, ahol az előző évekhez hasonlóan idén is Amerikát ostorozó beszédet tartott.

"Gyilkol Irakban, gyilkol Afganisztánban, ez legyen hát a tanítómesterünk emberi jogokból?" - tette fel a kérdést a plénum előtt a 83 éves politikus, aki azóta áll a dél-afrikai ország élén, hogy az 1980-ban elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától. Mugabe egy nappal azután szólalt fel a 192 tagú világszervezet Közgyűlésének ülésszakán, hogy Bush elnök beszédében más államok mellett Zimbabwe kormányát is bírálta, önkényuralminak és saját népét támadónak nevezve azt.

"Színtiszta képmutatás" - mondta Bush beszédéről az egykori marxista gerilla Mugabe, úgy fejezve ki magát, hogy az amerikaiak a nemzetközi jogon kívül eső koncentrációs tábort tartanak fenn a kubai Guantánamón, ahol kínozzák a foglyokat. A zimbabwei elnök szerint Amerika átírja az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának alapelveit. (Washington tagadja, hogy kínoznák a foglyokat, jogvédő csoportok szerint azonban a börtöntáborban alkalmazott vallatási technikák kínzással érnek fel.)