Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Óriás terrorelhárító-gyakorlat az USA-ban

MTI
2007.10.03. 08:26

Az Egyesült Államok a hónap közepén rendezi eddigi legnagyobb terrorizmuselhárító gyakorlatát, amelynek forgatókönyve szerint terroristák piszkos bombákat vetnek be amerikai területek ellen, jelentette szerdán az amerikai AP hírügynökség, amely megszerezte a gyakorlat tervének egy példányát.

Az október 15. és 19. között lezajló gyakorlat forgatókönyve szerint terroristák hagyományos robbanószerkezeteket, melyek detonációja radioaktív anyagokat szór szét, robbantanak egyidejűleg Guam szigetén (az Egyesült Államok külbirtoka a Csendes-óceán nyugati medencéjében), az Oregon állambeli Portlandben és az arizonai Phoenixben.

Részt vesz a gyakorlaton a szövetségi hatóságok, köztük a védelmi és a belbiztonsági minisztérium számos vezető tisztségviselője. Az utóbbi minisztérium fogja össze e gyakorlatok programját, és irányítja a lebonyolítást. 2000 óta rendeznek ilyen gyakorlatokat az Egyesült Államokban, a legutóbbi 2005 áprilisában volt. Évente 25 millió dollárt tesznek félre az amerikai költségvetésben erre a célra.