Friderika
12 °C
29 °C

Előrehozott választásokat akarnak a brit konzervatívok

2007.10.03. 21:33

A kedvezőtlen közvélemény-kutatási eredményekre fittyet hányva idő előtti választások kiírására szólította fel a munkáspárti Gordon Brown brit miniszterelnököt David Cameron. Az ellenzéki konzervatívok vezére Blackpoolban, a toryk éves kongresszusán több mint egyórás beszédében igyekezett eloszlatni a kormányfői képességeivel kapcsolatos kételyeket. Brown mostanáig vonakodott a választások kitűzésétől, de elemzések szerint ezt akár már a jövő héten is megteheti, a szavazás lehetséges időpontjaként november 1-jét vagy 8-át emlegetik.

"Nem lesz elhajlás sem jobbra, sem balra. Pontosan azokat a vezetési képességeket fogjuk mutatni, amelyekre ennek az országnak szüksége van. A régi politika már nem működik, váltásra van szükség. Egy új világgal állunk szemben" -adott pártprogramot Cameron. Szerinte Nagy-Britanniának környezettudatosabbnak és biztonságosabbnak kell lennie, adócsökkentésre, és erős védelmi képességekre van szükség.

Az 1997 óta kormányzó Munkáspártnak azt vetette szemére, hogy csődöt mondott, tíz éven keresztül megszegte ígéreteit. Megvádolta a Brown-kormányt, hogy ígérete ellenére nem segíti megfelelően az afganisztáni és iraki harcokban elcsigázott brit hadsereget. "Ha Brown úgy kezeli az embereket, mint az idiótákat, akkor nem érdemli meg annak a pártnak a vezetését, s a legkevésbé azt, hogy megnyerje a választásokat" - állapította meg David Cameron.