Megkezdődött Slota Duray ellen indított pere

MTI
2007.10.04. 20:02

A pozsonyi kerületi bíróságon elkezdődött a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) Duray Miklós ellen indított polgárjogi perének első fordulója. Az SNS bocsánatkérést és tízmillió koronát, valamint egy sérelmezett kijelentés visszavonását követeli Duraytól, amiért a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) stratégiai alelnöke az Info rádióban nyáron azt mondta, hogy "a szlovák kormányt hatalmilag egyharmad részben Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt".

Duray elmondta, Slotáék augusztusban azt ajánlották, hogy vonja vissza kijelentését, fizessen tízmillió koronát az SNS-nek, mert ha nem teszi, jogi úton vesznek elégtételt. Duray válaszul közölte, hogy hajlandó peren kívül megegyezni, de csak akkor, ha az SNS elhatárolódik Slota magyarellenes trágárságaitól, amelyekkel nyilvánvalóan társadalmi békétlenségre uszít. Az SNS jogi képviselője ezt nem fogadta el.

Duray védője csütörtöki zárszavában helytelenítette, hogy az SNS feljelentése miatt jogi eljárás indult, mert az ilyen ügyek megítélése szerinte legfeljebb közvita tárgyát képezhetik. Ha a felperes eláll a követelésétől, Duray is kész eltekinteni a perköltséget illető igényétől. Mivel a felperes védője az ajánlatra nem tudott reagálni, a tárgyalást december 3-ra elnapolták.