Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar főkonzulátus nyílt Chicagóban

MTI
2007.10.05. 07:07

Az Egyesült Államokban a negyedik magyar konzuli képviselet nyílt meg hivatalosan csütörtökön Chicagóban. Az Illinois állambeli főkonzulátushoz október 8-tól fordulhatnak a közép-nyugati régió 15 államában élő magyarok és magyar származásúak állampolgársági, anyakönyvezési, útlevélkérelmi, hagyatéki és egyéb ügyeikkel.

Magyar konzuli ügyekben az Egyesült Államokban eddig a washingtoni nagykövetség konzuli osztálya, továbbá a keleti parti New York és a nyugati parti Los Angeles főkonzulátusa járt el.

A csaknem 20 éves diplomáciai tapasztalattal rendelkező Mezei István főkonzul úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy tevékenységüknek két súlypontja lesz. Egyfelől a magyar származású amerikaiakkal való kapcsolattartás, az óhazához való kötődésük erősítése, valamint a régióba tanulási, tudományos, kutatási és munkavállalási céllal egyre nagyobb számban érkező fiatal magyarok segítése.

A kulturális szempontból nyitott Chicagóban támogatni kívánják a magyar kultúra erőteljesebb megjelenését is. A főkonzulátus másfelől serkenteni törekszik az amerikai közép-nyugat és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatokat, valamint a régió magyarországi befektetéseit.

Az új képviselet konzuli kerületéhez tartozik Alabama, Arkansas, Illinois, Indiana, Iowa, Kentucky, Louisiana, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Ohio, Tennessee, West Virginia és Wisconsin állam. A régióban régebben már működött magyar külképviselet, az Osztrák-Magyar Monarchia idején létesített clevelandi főkonzulátus, amelyet azonban a második világháború után bezártak.