István, Vajk
17 °C
34 °C

Juscsenko az ellenzéknek is adna miniszteri tárcákat

MTI
2007.10.06. 16:36

A konstruktív kormányzás és a békés együttélés nevében Viktor Juscsenko ukrán elnök az ellenzéknek, a Viktor Janukovics vezette Régiók Pártjának is adna miniszteri tárcákat, valamint parlamenti posztokat. Juscsenko erről a Le Figaro című párizsi napilapban szombaton megjelent interjúban beszélt.

"Nem nagykoalícióról beszélek, hanem a három politika erő közti szükséges párbeszédről, ami zöld utat nyithatna a parlamenti munka megkezdéséhez" - tette hozzá az ukrán államfő. Az újság azon kérdésére, hogy Julia Timosenkót kinevezné-e kormányfőnek, Juscsenko azt válaszolta: "Igen, ez lehetséges, de csak a demokratikus többség és az ellenzék közötti megállapodást követően. Átláthatóság lesz a kormány és a parlament létrehozásában. Az egyetlen Isten adta lehetőségünk az, hogy félretesszük a politikai szeszélyeskedéseket".

Az ukrán elnök szerint a választás sajátos eredményt hozott azzal, hogy a "demokratikus koalíció, az európai választás" győzött, ugyanakkor a Régiók Pártja szerezte meg a parlamenti helyek egyharmadát. Juscsenko megvalósítható példaként vetette fel, hogy a "narancsos erők lépnek koalícióra, de a párbeszéd lehetővé tenné az ellenzéknek, először Ukrajna történelmében, hogy miniszteri tárcákkal, parlamenti posztokkal is rendelkezzen. Békés együttélést javaslok egy konstruktív rendszerben".