Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Százezer amerikai katona térhet haza 2008 végéig

MTI
2007.10.08. 00:26
Legalább százezer amerikai katona térhet haza Irakból 2008 végéig - jelentette ki Dzsalal Talabani, az arab ország elnöke a CNN-ben vasárnap sugárzott interjújában.

Talabani - anélkül, hogy indokolta volna, mire alapozza véleményét - az amerikai hírtelevízinak azt mondta: gyorsabb csapatkivonást lehet majd végrehajtani annál, mint amit az amerikai parancsnokok eddig javasoltak.

A kurd származású elnök szerint az amerikai erők kivonásának üteme parancsnokaiktól függ. Megjegyezte ugyanakkor, hogy "néhány" amerikai támaszpontnak országa területén kellene maradni.

Talabani, aki még gerillaként harcolt Szaddám Huszein exdiktátor ellen, kitért arra is, hogy nem támogatja a független Kurdisztán létrejöttét északon, mivel a szomszédállamok ebbe soha nem egyeznének bele. Hozzátette, hogy egy esetleges önálló kurd állam vele szemben ellenséges országokkal lenne körülvéve.

Kijelentette, hogy bízik Núri al-Máliki iraki miniszterelnökben. A síita kormányfő szerinte "tiszta", nem érintett megvesztegetési ügyekben, jóllehet széles körű korrupciós vádak merültek fel kormányával szemben.

Az Egyesült Államok jelenleg 165 ezer főt állomásoztat Irakban. George Bush elnök, jórészt az ellenzéki Demokrata Párt nyomására, szeptemberben csekély mértékű csapatkivonás lehetőségét jelentette be. Azt mondta, 2008 nyaráig 20-30 ezer fős létszámcsökkentés lehetséges a biztonsági helyzet javulásának függvényében. Később Robert Gates védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy az új amerikai elnök hivatalba lépéséig, 2009 január végéig további 20 ezer katona kivonása lesz lehetséges.

Talabani szerint már jövő tavasszal megkezdődhet a jelentős csapatcsökkentés. Megítélése szerint legalább három amerikai bázist kell azonban hosszabb távon fenntartani, egyet-egyet Irak északi, déli, valamint középső részén. Az országban maradó "kisebb számú" amerikai csapatra kiképzési célból és Irak stabilitása miatt lesz szükség - mondta. Mint hozzátette, az amerikai katonai jelenlét megakadályozná a szomszéd országokat abban, hogy Irak belügyeibe avatkozzanak. Talabani nem azt mondta, hogy állandó amerikai bázisokra van szükség, szerinte csak "egy ideig" kellene fenntartani az amerikai jelenlétet.

Az iraki elnök arról is beszélt: támogatja azt a közelmúltban elfogadott szenátusi határozatot, amely az iraki helyzetre a megoldást a gyenge központi, bagdadi kormányban és az erős regionális kormányzásban látja. Talabanival szemben al-Máliki miniszterelnök élesen támadta a regionalizmus gondolatát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!