Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Akut orvoshiány Németországban is

Független Hírügynökség
2007.10.08. 14:33

Tizenhét esztendővel a két német állam újraegyesítése után már az egykori Nyugat-Németországban is egyre súlyosabb gond az orvoshiány - írja a hétfőn megjelent Focus című hetilap. A '90-es években első sorban a volt NDK települései szenvedtek az orvoshiánytól. A szakemberek jelentős része ugyanis Nyugat-Németországba költözött át. Ideig-óráig a Szovjetunió utódállamaiból érkezett - magasan kvalifikált - német származású doktorok pótolták a keleti-tartományokban a hiányt.

Az utóbbi években első sorban Nagy-Britannia és a Skandináv országok szipkázzák el az orvosokat, így már Németország nyugati felében is számos kisebb településen szüntek meg a praxisok és sok kórház is "vadássza" a munkatársakat.

Német orvosok körében végzett felmérés szerint, tíz éves gyakorlattal, átlag heti 70 órás munkaidővel bruttó 4.400 eurót (kb. 1,1 millió forint) keresnek havonta. A hálapénz intézménye Németországban szinte ismeretlen.